Je ráno, 11.9.2001. 8:46 miestneho času naráža lietadlo Boeing 767 spoločnosti American Airlines (let č.11) do severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku. Ide o letecké nešťastie?... 9:03 miestneho času naráža lietadlo Boeing 767 spoločnosti United Airlines (let č.175) v plnej rýchlosti do južnej veže Svetového obchodného centra a tu nastáva moment, kedy sa uzatvárajú všetky letiská v New Yorku. Toto je okamih, ktorý zmenil osudy tisícov ľudí, okamih, ktorý navždy zmenil históriu ľudstva.

20180410_135518gg.jpg Na fotkách môžete vidieť, čo ostalo z budov Svetového obchodného centra po útokoch 11.9.2001. Ide totiž o pokrútené a ohorené trámy z konštrukcie dvojičiek, ktoré sme objavili v Londýnskom Múzeu vojny (Imperial War Museum London). A čo má vlastne tento čierny deň spoločné s cestovaním? Predovšetkým bezpečnosť na letiskách. Do roku 2001 ručili v USA za bezpečnosť cestujúcich letiská, ktoré si samé určovali bezpečnostné opatrenia. To sa zmenilo hneď v novembri 2001, kedy sa zjednotili bezpečnostné pravidlá a opatrenia pre celý svet. Do roku 2001 bolo lietanie pomerne neformálnou záležitosťou. Do kabíný za pilotom ste mohli vojsť kedykoľvek počas letu, fajčenie v interiéri lietadla bolo povolené, kontroly na letiskách boli pomerne jednoduché. Taktiež zoznam vecí, ktoré si môžete vziať na palubu bol oveľa rozsiahlejší, ako ho poznáme dnes. Tieto veci sa takisto po útokoch rázne zmenili. Po novom (od roku 2001) sa napríklad treba na letiskách vyzúvať skrz námatkové kontroly. Zákaz nosenia tekutín nad 100ml na palubu lietadla je dnes samozrejmosť. Na letiskách pribudli špeciálne skenery celých osôb a pribudlo rozšírené "ručné prehľadávanie". Od roku 2001 sa postupne v lietadlách zaviedol uzamknutý kokpit počas celého letu, osadený nepriestrelnými dverami a ak si v interiéri lietadla zapálite, vyhodia vás. Aj napriek nešťastiu a obrovskej tragédií, ktorá sa odohrala presne pred 20 rokmi, by pravdepodobne lietanie nebolo do takej miery bezpečné, ako ho poznáme dnes.

20180410_135626ph.jpg Pamätám si, ako by to bolo včera, keď v Televíznych novinách na Slovensku zazneli prvé správy o útokoch na Svetové obchodné centrum a Pentagon. Ako prvé mi napadlo, že sa začína vojna. Na druhý deň sa začali v správach objavovať videá a materiály, ako ľudia skáču z okien dvojičiek, aby unikli pred ohňom. Aj napriek fatálnemu dopadu a istej smrti. Nezabudnem na zábery, ako lietadlo spoločnosti United Airlines naráža v plnej rýchlosti do južnej veže a už vôbec nezabudnem na zábery, ako južná veža padá k zemi ako domček z kariet, pol hodinu na to aj severná veža. Štatistika po pár dňoch je takmer 3000 mŕtvych a 6000 zranených ľudí.

Dnes je to presne 20 rokov, čo sa zmenili dejiny, zmenila sa bezpečnosť, zmenili sa zákony, zmenila sa tvár a panoráma New Yorku, zmenil sa svet ale predovšetkým... Zmenili sa osudy ľudí a zmenil sa svet pozostalým obetiam.

ČESŤ ICH PAMIATKE!


Pridať komentár

Komentáre

Tento príspevok zatiaľ nikto nekomentoval.